Sök

Hydrofobering – Skydda betong och tegel

Hydrofobering av betong och tegel utmohus innebär att man impregnerar byggnadsmaterialet så att det blir vattenavvisande.

Du har säkert impregnerat skor någon gång? Bra, då har du förstått i stora drag vad hydrofobering innebär.

Ordet i hydrofob är lånat ifrån grekiska (hydro som betyder ”vatten” och fobos ”fruktan”) och används för att beskriva ämnen som inte löser upp sig i vatten.

Nytt tegel och betong är till sin natur hydrofobt, men kommer över tid tappa sin vattenavvisande förmåga.

Dels vill kalk som används i betong återgå till sitt naturliga tillstånd som kalksten (kalciumkarbonat) samtidigt som järn börjar rosta när fukthalten är för hög. Processen kallas för karbonatisering och påverkar bärkraft på ett fundamentalt plan samtidigt som det börjar uppstå olika typer av skador på fasader och betongkonstruktioner. 

hydrofoberad fasad före bild

*Referens Brf. Balder på vårgatan 7 i Malmö. Före bild.

hydrofoberad fasad efterbild

Fasad omfogad, balkonger renoverade, nytt smide och impregnering av fasad. 

Fördelar med att impregnera fasader och konstruktioner?

Igenom att hydrofobera fasader och betongkonstruktioner som utsätts för vädrets makter förlänger vi livstiden avsevärt. Det finns stora pengar att spara på hydrofobering av betong och tegel.

Betong som utsätts för saltvatten direkt eller indirekt kommer i synnerhet få signifikant förlängning av sin livslängd med hjälp av hydrofobering.

Utöver förlängd livslängd:

  • Minskade uppvärmningskostnader – Fasader med ett högt fuktinnehåll minskar kraftigt värmeledningsförmågan i fasaden, varpå man kan sänka uppvärmningskostnaden igenom att hydrofobera fasaden.
  • Minskad risk för frostskador – Frostskador uppstår när vatten tränger igenom fasaden och fryser under de kalla vintermånaderna.
  • Minskad risk för mögel – Mögel, mossa och lavar trivs i fuktiga miljöer. Igenom att göra fasaden hydrofob behåller den både sin estetik samtidigt som man undviker framtida skador i fasaden.

Silan

Medlen man använder för hydrofobering i Sverige är silanbaserade. Alkylalkoxysilan används oftast för

Silan är i praktiken ett förstadium till silikon och till exempel ett kopplingsmedel i expoxy. De silanbasader medel som används för hydrofobering är lättlösliga och har förmågan att tas upp och tränga genom byggnadsmaterial.    

Silan tillåter diffusion vilket man kan beskriva som att materialet kan andas.

Det är en mycket viktigt egenskap eftersom betong, precis som tegel behöver en viss väta, samtidigt som att det är omöjligt att impregnera något fasadmaterial till 100% varpå det behöver kunna släppa ut fukt.

Silan har också utmärkt termisk stabilitet (värmestabilitet) vilket innebär att det kan motstå höga temperaturer utan att förlora sina egenskaper.

Det kommer inte att brytas ned när det utsätts för UV-strålning eller extrema temperaturer. Detta gör de idealiskt för utomhusmiljöer där medlen måste kunna stå emot hårda miljöförhållanden.

Dessutom krymper och sväller inte silan när det utsätts för fukt eller temperaturförändringar.

hydrofoberat tegel

Värt att tänka på innan man impregnerar sin fasad

Betong och tegel som ska behandlas bör vara torr och inte för tät

Särskilt utomhusbetong kan innehålla mycket fukt och därför måste man försäkra sig om att fuktnivåerna inte är för höga om man avser att impregnera betongen.

Det är rekommenderat att man tar prover innan man påbörjar en hydrofobering av en fastighet eller byggnadskonstruktion som står i utomhusmiljö. Det hjälper vi förstås till med om genomför hydrofoberingen.

Söker du ett företag som kan hjälpa er med hydrofobering, är ni mer än välkomna att kontakta oss för fri offert och rådgivning

*Notera, man kan impregnera trä, tegel och betong.

I artikeln nämner vi alkylalkoxysilan och silanoxid som är vanligt vid impregnering av betong och tegel, men passar inte nödvändigtvis till alla typer av tegel eller betong, och inte till trä.

Om du har för avsikt att impregnera din fasad i egen regi, ta hjälp av en sakkunnig i valet av impregneringsmedel.