Puts är ett ytskikt av murbruk som appliceras på fasader för att skydda byggnaden, och inte minst göra fasader mer estetiskt tilltalande.
Nedan listar vi de putsbruk och tekniker vi använder i Sverige.
Redan i antikens Egypten, Grekland användes puts för ge väggar en slät yta dekorera byggnader. Tekniken har utvecklats genom årtusenden, men grundprincipen att skapa en skyddande, estetiskt tilltalande yta kvarstår.
*Referens Putsad fasad, Lovisas gata 30
Putsad fasd Lovisas gata 28.
Spritputs har en grov och ojämn yta där små stenar eller korn är inblandade i putsen. Namnet kommer från Tyska, och beskriver att putsen ”sprätts” på fasaden.
En i allmänhet ansed som finare putsblandning med färgpigment. Kulören gör att fasaden behåller sin kulör länge utan att behöva målas.
Ett samlingsnamn för puts som appliceras på byggnader, inklusive traditionell kalkputs, cementputs och moderna putssystem.
Har en nästan helt jämn yta med minimala ojämnheter. Används ofta i modern arkitektur.
Har en grov och något ojämn yta som skapas genom att putsen stänkas på väggen med en borste eller spruta.
En puts baserad på gips, används mest inomhus för att skapa släta väggar och tak.
Ett traditionellt putsbruk som används både på historiska byggnadsverk, samt nya fasader där man fokuserar på ekologi. Det är fuktreglerande i sig självt.
En slitstark putsblandning med inslag av stenflisor eller glimmer för en mer dekorativ effekt. Används ofta på pampiga byggnader. Skillnaden ifrån ädelputs är att Terrasitputs har en mer distinkt dekorativ yta med synliga mineralpartiklar.
Innehåll: Cement, kalk, marmorkross eller glimmer och pigment.
En svagare kalkputs som kommer brytas ned. Offerputsens syfte är att skydda det underliggande murverket från salt och fukt.
Ett starkt och hårt bruk som tål mycket påverkan och vatteninträngning. Används ofta på husgrunder och utsatta fasader.
En blandning av kalk och cement som ger en mer flexibel och fuktreglerande puts än rent cementbruk. Vanligt för moderna fasader.
Består av kalk som bindemedel och härdar långsamt. Används på historiska byggnader och är lämpligt för trästommar eftersom det är elastiskt.
Ett tunt lager puts som appliceras på en murad yta, vilket gör att murstenens konturer fortfarande syns.
Revertering är en putsmetod som används på trästommar. För att putsen ska fästa användes tidigare vassmattor, spik eller träpiggar.
Vid reparation och skador bör man använd samma typ av bruk som användes ursprungligen, dels för efterlikna den befintliga strukturen.
Vidare har puts och bruk har olika förmågor till att hantera rörelser. Att ersätta kalkbruk med cement kommer inte vara en hållbar reparation i längden utan tumregeln är att alltid reparera med samma bruk. Mer om att laga putsade fasader.
Det samma gäller för puts.
Går ni i tankar om fasadreperationer eller omputsningar av befintliga fasader är ni mer än välkomna att kontakta oss.
Vi arbetar med allt från murning till fasadrenovering i hela Skåne. Våra kunder är både kommuner, BRF:er och privatkunder.
Organisationsnummer: 556805-6500 | Telefon: 0736811757 | Email: info@beve.se | Adress: Vellingebacken 16 235 91 VELLINGE
Organisationsnummer: 556805-6500
Telefon: 0736811757
Email: info@beve.se
Adress: Vellingebacken 16 235 91 VELLINGE
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.